Momenteel zijn wij gestopt met Jály Online en nemen geen nieuwe opdrachten meer aan. Meer weten?

Het verschil tussen webdesign & UX

Geschreven door: Jacki

22 maart 2022

Wanneer jij tegenwoordig een online applicatie zoals een website, shop of e-learning wilt laten creëren door iemand, dan heb jij ontzettend veel keuze uit allerlei mensen die dit voor je op willen oppakken. Sommige daarvan zijn professionals, anderen doen dit wellicht hobbymatig. Hoe dan ook is er een heel groot verschil tussen webdesigners en UX Designers die voor je aan de slag kunnen. In deze blog laten we jou zien wat het verschil is en geven wij je handvatten om te bepalen welke van de twee een meerwaarde kan zijn voor JOUW business. Zo kan jij de juiste keuze maken op het moment dat jij besluit met iemand samen te gaan werken.

Wat is webdesign?

Met webdesign wordt het ontwerpen van online dingen bedoeld: Websites, webshops, apps. Een webdesigner is iemand die heel sterk is in het visuele vormgeven daarvan. Iemand die de juiste kleuren, lettertypes en lay-outs voor je kan bedenken zodat de applicatie mooi wordt. Vaak hebben webdesigners een grafische achtergrond en kunnen ze ook printmedia zoals brochures of boekjes ontwerpen.

Wat is UX?

UX staat voor User Experience wat in het Nederlands ‘gebruikersbeleving’ betekent. Het gaat hier niet alleen maar om webdesign maar om een grotere plaatje, het geheel. Het gaat erom dat jij als merk de juiste doelgroep aanspreekt, hoe jouw ideale klant in aanraking met je komt en hoe die momenten gaan. Je kan het eigenlijk zien als het stukje strategie dat voor het webdesign komt. Want pas wanneer je antwoorden hebt op vragen als “Wie is mijn ideale gebruiker?” of “Hoe kan ik mijn klant in zijn/haar behoefte voorzien?” kun je écht een meerwaarde toevoegen.

Een UX Designer is dus iemand die strategisch met je meedenkt over de fundering van je business. Pas wanneer die strategie staat gaat een UX Designer aan de slag met het ontwerpen van je digitale applicaties zoals je website. Want zo kan de UX’er de juiste keuzes maken op basis van jouw strategie. Hij/zij kan dan een huisstijl (kleuren, fonts, logo) creëren die écht uitstraalt waar je merk voor staat en daarmee een website of shop ontwerpen die helemaal aansluit op jouw ideale klant.

Ijsberg

Om het je even voor te stellen kun je het zien als een ijsberg: Daarvan zie je ook alleen maar de top maar onder water zit eigenlijk het grootste gedeelte van het ijs (vraag het maar aan de Titanic..). Een webdesigner kan je dus heel goed helpen met het stukje dat uit het water kijkt. Met het mooi maken van je website of shop. Een UX Designer daarentegen helpt je om vanaf de kern – vanaf JOUW kern – aan de slag te gaan. De UX’er werkt een ijzersterke strategie voor je uit en maakt pas daarna een ontwerp voor je, zodat het design helemaal aansluit op je merk en je doelgroep.

Welke heb jij nodig?

Op het moment dat jij dus aan slag wilt met je online identiteit door bv een nieuwe website, shop of e-learning omgeving te laten maken, moet je even goed nadenken over wie je daarvoor nodig hebt.

Kies een webdesigner wanneer..

  • ..jezelf al jouw strategie op orde hebt
  • ..je iemand zoekt die jouw concept vorm kan geven
  • ..je een vormgever zelf goed aan kan sturen

Kies een UX Designer wanneer..

  • ..jij met een professional aan de slag wilt met je strategie
  • ..je samen op basis van de strategie een concept wilt bedenken
  • ..je een sterke fundering voor je bedrijf neer wilt zetten
  • ..je een ontwerp wilt dat gebaseerd is op je merk én ideale klant

Het zal je niks verbazen dat wij als UX Designers in 9 van de 10 keer altijd een UX Designer aan zouden raden, hehe! Maar dat komt vooral omdat wij weten hoe ontzettend moeilijk het kan zijn om zelf je strategie uit te werken en helder te krijgen. Juist wanneer je met een UX’er daarover gaat sparren wordt je uitgedaagd om kritisch te kijken en kom je wellicht andere dingen tegen die jouw business weer helpen groeien.

Conclusie

Zoals je ziet is er dus een duidelijk verschil tussen webdesign en UX en kunnen beiden enorme voordelen voor je business hebben. Welke van die twee jij nodig hebt is vooral afhankelijk van jouw behoeften en de mate waarop jouw strategie al uitgewerkt is. En sowieso kan het nooit kwaad om met verschillende mensen (webdesigners en UX’ers) in gesprek te gaan. Want dan voel je vaak al met wie je een click hebt en wie jou het beste kan helpen groeien.

Heb je zin om eens met ons te sparren om te ontdekken of UX hetgeen is dat jouw business nodig heeft? Laten we dan een Discover Call inplannen. Natuurlijk geheel gratis en vrijblijvend 🙂