Momenteel zijn wij gestopt met Jály Online en nemen geen nieuwe opdrachten meer aan. Meer weten?

Uitwisbaar & duurzaam notitieboek

Geschreven door: Jacki

4 mei 2022

Flatlay van uitwisbaar notitieboekje

Wie ons een beetje kent weet dat wij gek zijn om stationary (bureau spulletjes) en vooral als ze duurzaam zijn! Daarom gebruikt Emmely al een tijdje haar Bambook – een uitwisbaar en herbruikbaar notitieboekje. Ze was er helemaal weg van dus was ook ik snel overgehaald om deze manier van notitieboekjes eens uit te proberen. Het leek me leuk om wireframes en user flows mee uit te tekenen (nooit meer papiertjes die ergens verdwalen waar je ze niet meer kan vinden..).

Nadat ik een leuk notitieboekje had samengesteld en wij deze hadden besteld, kregen wij een leuk berichtje van Bambook: Binnenkort lanceren zij een Bambook speciaal voor UX/UI Designers – voor precies hetzelfde doel als waarvoor ik de mijne had besteld! Maar dan met handige templates van interfaces en To-Do-lijstjes erin. Of wij zin hebben om deze te testen. Uuuuuh, yesssss. “Kom maar door!” dachten wij. Dus een paar dagen later lag de gloednieuwe Bambook in onze brievenbus, ready om getest te worden.

In deze blog laten we je deze UX/UI versie van Bambook zien, vertellen we je hoe we het notitieboekje als UX Designers gebruiken en verklappen we of we het een aanrader vinden. Dus stay tuned!


Het product dat we in deze post laten hebben wij opgestuurd gekregen – daar zijn we enorm dankbaar voor 🙂

Wie is Bambook?

In 2014 zaten de vier studenten Brent, Ward, Richard en Marco te brainstormen en dachten ze “Sh*t, waarom hebben we nu geen whiteboard bij de hand?”. Wanneer ze dan hun notitieboekjes pakten om aantekeningen te maken vroegen ze zich af waarom deze eigenlijk niet uitwisbaar was – want dat is veel handiger, toch? Dus begonnen ze een prototype uit te werken voor een uitwisbaar notitieboek and the rest is history. Inmiddels is Bambook een gevestigde naam als het gaat om herbruikbare notitieboekjes. 

Wat wij zo tof vinden aan Bambook?

 • Duurzaamheid staat centraal; hun missie gaat verder dan notitieboekjes:
 • De Bambook website is écht heel tof (jaja, daar let je als UX Designer wel op ;P)
 • Het is een Nederlands bedrijf, dus leuk om te steunen met je aankoop
 • Voor elk verkochte Bambook planten zij 1 boom in Madagaskar
 • De Bambooks worden in een ​​sociale werkplaats verpakt
 • Bambook is een “Social enterprise” wat betekent dat ze altijd rekening houden met de impact op mens en planeet – mooi holistisch dus!

Bambook wilt 1 miljoen bomen voor 2025

Hoe werken uitwisbare notitieboekjes?

Wanneer je dus overtuigd bent, dan kun je een uitwisbaar notitieboekje bestellen. op de website van Bambook kan je die zelf samen stellen. Zo kun je bv kiezen voor een formaat (A4/A5),  type cover (hard/soft) of soort pagina’s (gelinieerd/blanco/dotted etc). Als je eenmaal blij bent met je Bambook op maat, dan kun je die bestellen en krijg je het boekje samen met een uitwisbare fineliner opgestuurd.

Vanaf nu kun je dus al je notities en brainstorms in je Bambook doen. Je schrijft er met je uitwisbare fineliner in en zodra alle pagina’s vol zitten, wis je alles met wat water en een doekje. Simple as that.

Mocht je jouw aantekeningen niet kwijt willen raken, dan kun je ook de Bambook app gebruiken. Daarmee maak je foto’s van je pagina’s en bewaar je die in een handig overzicht. Zo heb je al je notities op één plek.

Hoe ziet het UX/UI Bambook eruit?

Terwijl je bij de ‘gewone’ Bambook dus kan kiezen voor bv gelinieerd of blanco papier, heeft de UX/UI versie een extra feature: Deze bestaat namelijk uit 5 verschillende soorten pagina’s:

 • To do list
 • Dotted mobile templates
 • Dotted desktop template
 • Dotted browser/tablet templates
 • Dotted (5x5mm)

Deze Bambook lijkt dus perfect voor je UX process waarin je overzicht wilt houden over al je taken, wireframes wilt tekenen én dingen als user flows of sitemaps wilt schetsen.

Zouden we het aanraden?

Wij hebben beide Bambooks – de ‘gewone’ en de UX/UI variant – getest en kunnen zeggen: Wij zijn fan van beiden! 

De gewone Bambook vinden wij heel fijn voor algemene notities – ook los van een UX proces en los van werk. Maar als we bezig zijn met projecten, dan pakken we heel snel de UX/UI Bambook erbij. In onze overleggen of klant meetings is het heel fijn om even snel iets te schetsen. En met de templates in de Bambook begrijpen anderen veel beter wat wij voor ons zien. Ook hebben we gemerkt, dat wij veel sneller wireframes tekenen nu we de UX/UI Bambook hebben. Het is gewoon zo lekker makkelijk en snel! Voordeel van beiden is ook dat je én geen papier meer hoeft te gebruiken (save the trees) én dus ook nooit meer losse vellen tekeningen kwijt kan raken of per ongeluk kan verkreukelen. 

Nog even alle pro’s en con’s op een rijtje:

Dingen waar we soms tegen aan lopen

 • In het begin is het schrijven met een uitwisbare fineliner even wennen. Door de gladde ondergrond worden je lijnen soms lekker schreef, dat is even oefenen!
 • Als je onderweg bent en je Bambook is vol, dan moet je even naar de WC/Keuken om het schoon te maken met water en papier. Of je moet het schoonmaakset van Bambook bij je hebben

Dingen die ons blij maken

 • We pakken de Bambook snel erbij – sneller dan pen en papier
 • De templates in de UX/UI versie werken heel fijn! En we zijn helemaal fan van dotted pagina’s
 • Het voelt goed om bij te dragen aan een duurzamere wereld
 • Het is zo chill dat je geen losse vellen papier meer op hoeft te bergen. Echt een game changer!
 • De notitieboekjes zijn niet zo dik waardoor ze goed mee te nemen zijn in b.v. het laptop-vakje van je rugzak

Conclusie

Dus, wij zijn helemaal fan en gaan voortaan de meesten van onze notities in de Bambooks maken. Helemaal gedag zeggen tegen onze papieren bullet journal zit er (nog) niet in maar voor Jály brainstorms en UX projecten laten we het papier links liggen en grijpen we naar het duurzamere alternatief!

En hoe zit het met jou? Waar maak jij je notities in? En zou je dit kunnen/willen verduurzamen?