Momenteel zijn wij gestopt met Jály Online en nemen geen nieuwe opdrachten meer aan. Meer weten?

Tips voor jouw volgende remote werken avontuur

Geschreven door: Jacki

11 augustus 2022

Het is midden juli en ik, Jacki 🙋🏼‍♀️, zit in mijn guesthouse op een thais tropisch eiland bij 30 graden in de tuin te werken. Klinkt fantastisch, toch? Nou ik kan je vertellen, dat de realiteit er soms anders voelt. Mijn digital nomad avontuur was in mijn hoofd altijd een oh zo leuke ervaring en ik had never nooit verwacht dat ik op een punt zou belanden waarop ik denk “Laat mij maar weer lekker in Nederland zijn, hoor”. Maar daar ben ik nu dus wel. En alhoewel dat veel verschillende redenen heeft (en trouwens ook niet hoeft te betekenen dat reizen en werken helemaal niets voor mij is), liet het mij wel nadenken over welke tips ik heb voor jou. Voor als jij ook ooit remote wil werken – of dat nou tijdens een weekje workation in Spanje of een lange reis door Zuid Amerika is.

Tip 1

Flexibiliteit

Als je in een nieuwe omgeving bent wil je waarschijnlijk allemaal leuke dingen doen en met nieuwe mensen afspreken. Maar als je tientallen afspraken hebt ingepland wordt die ene koffie date of wandeling die je wilde doen wel lastig om er in te proppen. 

Op reis heb je een andere balans tussen werken en niet-werken. Er zijn veel meer dingen te doen en te ontdekken en daar wil je voldoende tijd voor hebben. Anders had je net zo goed in Nederland kunnen blijven, toch?

Dus maak goede afspraken met partners en klanten over wanneer je wél en wanneer ook juist even niét beschikbaar bent. Zo creëer je voor jezelf voldoende vrije tijd om te doen waar je op dat moment zin in hebt.

Tip: Het meest ideale is natuurlijk als je lekker kan schuiven in je agenda. Zo kun je op een regenachtige dag spontaan wat werk verrichten terwijl je de volgende dag dan kunt genieten van de zon.

Tip 2

Werkplek

Wanneer je op zoek gaat naar je accommodatie, onderschat dan niet hoe belangrijk een fijn werkplekje is. Werken vanuit je bed is wel leuk voor eventjes maar als je een paar dagen, weken of maanden ergens zit dan wordt je daar wel moe van (en krijg je enorme rugpijn ;P). Boek daarom het liefst een kamer met bureau (tip: AirBnB heeft dat als filter) of een guesthouse/co-working dat een gezamenlijke werkruimte heeft (of in ieder geval een goede tafel en stoel).

Als je het jezelf helemaal comfy wil maken denk dan ook eens erover na wat je vanuit huis allemaal mee kunt nemen voor je workspace. Ikzelf heb eigenlijk altijd mijn laptop standaard, toetsenbord, muis en speaker mee. Dat helpt me een betere ergonomische houding te hebben én creëert ook gelijk een office-look waardoor ik sneller productief ben, hehe.

Tip 3

Routine

Als je tip 1 helemaal in de praktijk om weet te zetten en voor jezelf enorm veel vrijheid en flexibiliteit creëert, heeft dat wel als uitdaging dat je alsnog in een goede workflow wilt zitten wanneer je gaat werken. Een goede routine kan daar echt enorm bij helpen! Dan kan b.v. zijn dat je vaste dagen in de week blokt voor werk en op hetzelfde tijdstip begint met werken. Of dat je elke werkdag met dezelfde taken of meetings begint om in een productieve vibe te komen. 

Deze stappen kunnen soms makkelijker klinken dan ze zijn want trust me, als je op een zonnige plek zit en op het strand zou kunnen liggen is je motivatie en discipline soms ver te zoeken. Daarom is het een grote aanrader om vanaf het begin van je trip een routine te hebben. Zo blijf je een goede balans houden tussen werken en genieten 🙂

Tip 4

Tijdsverschillen

Wanneer je extra avontuurlijk bent en zelfs zo ver gaat reizen dat je in een andere tijdzone terecht komt, denk dan voor het boeken van je ticket even goed erover na wat dat betekent voor je werktijden en je meetings. Als in Amerika of Azië zit heb al gauw 6 uur tijdsverschil. Dan beginnen je meetings dus pas om 15u en zit je soms s’avonds om 9 nog achter de laptop als je enigszins Nederlandse tijden wilt werken. Ook dit heeft weer te maken met de flexibiliteit die je voor jezelf kan creëren. Vinden je partners en klanten het niet erg als je niet beschikbaar bent in de middag (bij jou dus late avond)? Top! Vind jij het niet erg om soms pas laat op de dag te beginnen met werken i.p.v. vroeg s’ochtends? Top!

Maar denk er echt even goed over na! 🙂

Tip 5

Connectie

Als je in je eentje op een trip bent en puur alleen online met partners en klanten samen gaat werken, heeft dat ook wel invloed op de connectie die je met ze hebt. Ook al werk je in Nederland misschien ook voornamelijk online, als jij in een land zit waar je niet zomaar naar Nederland kunt bellen of te groot tijdsverschil hebt waardoor je niet altijd contact met mensen kunt houden, dan heeft dat wel een effect op je relatie met iedereen in je business. Eén ding dat Emmely en ik bijvoorbeeld merkten was dat remote werken bij ons in principe prima gaat maar dat we na een tijdje toch wel echt onze samenwerkingsdagen in een cafétje missen. Sommige dingen zijn gewoon leuke face to face! 🙂

Duss…

Remote werken kan echt heel erg leuk zijn! Als je het voor jezelf zo inricht, dat het voor JOU werkt 🙂

Enne, ga jij binnenkort een workation of digital nomad avontuur plannen? 🙌🏼