Momenteel zijn wij gestopt met Jály Online en nemen geen nieuwe opdrachten meer aan. Meer weten?

Onze do’s en dont’s voor buiten de deur werken

Geschreven door: Emmely

24 augustus 2022

Bij ondernemen komt een hoop vrijheid kijken. Je kunt werken waar je wilt en hoeft niet naar kantoor. Hoewel ik daar jaren geleden nog over kon dromen is het sneller werkelijkheid geworden dan ik dacht. Het begon bij corona waarin degene die op kantoor achter een laptop werken, steeds meer vanuit huis gingen werken. Naarmate ik ook meer ging ondernemen en daardoor ook steeds meer vrijheid had werd vanuit huis werken een norm. Maar bij deze vrijheid komt ook een hoop discipline kijken. Want hoe fijn het ook is om vanuit huis te kunnen werken, het vergt ook discipline om alsnog productief aan de slag te kunnen. Daarbij heb ik ervaren dat het belangrijk is je werkdag ook echt af te sluiten in plaats van het tot in de avond door te laten gaan. Ik kijk namelijk terug op een periode waarin ik veel overdag en in de avonden heb gewerkt wat voor een hoop stress heeft gezorgd. 

We zijn een aantal maanden verder en komende maanden ga ik echt fulltime ondernemen. Per half augustus loopt mijn parttime contract af en ga ik een aantal maanden fulltime voor Jály werken en meer tijd besteden aan mijn grote passie ‘Zelfvoorziendemeid’. Hoewel ik hier erg naar uitkijk wil ik ook leren en reflecteren over onze ervaring met buiten de deur werken. In deze blog deel ik hoe wij het liefst diverse plekken gebruiken om verschillende werk behoeftes te vervullen en wat onze do’s en dont’s zijn van afgelopen periode.

1 De lokale bibliotheek

De meest laagdrempelige stap is werken bij de bibliotheek bij jou in de buurt. In Hellevoetsluis beschikken we over een kleine bibliotheek, het is een combinatie tussen bibliotheek en theater wat samen het Cultuurhuis Nieuwe Veste vormt. Het geluk van deze plek is de moderne inrichting en het fijne uitzicht met veel licht! Ik ben binnen 10 minuten op deze locatie en het voordeel van een bibliotheek is gratis wifi en geen verplichting om hier iets te kopen zoals koffie. Toch doe ik dit regelmatig omdat ik het belangrijk vind op deze manier te laten blijken dat ik het waardeer dat ze deze mogelijkheid bieden. Gratis WiFi geldt niet voor alle bibliotheken. Zo had Jacki voor haar vertrek naar Indonesië een abonnement genomen bij de bibliotheek in Rotterdam zodat ze daar ongestoord kon werken en van het internet gebruik kon maken. Dat is voor mij waarschijnlijk het voordeel dat ik in een stadsdorp woon. Ik gebruik deze manier van buiten de deur werken een beetje hetzelfde als vanuit huis werken. Wel vind ik het fijn om thuis de wat lossere taken uit te voeren en in de bibliotheek aan 1 groter ding te zitten. Dit zorgt voor wat meer focus en concentratie.

2 Bij elkaar werken

Het voordeel van samen een bedrijf hebben is dat je ook werkdagen bij elkaar kunt organiseren. Maar al heb je geen bedrijf samen. Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die ondernemen, waardoor je dit ook makkelijk kunt doen (als je het ziet zitten om op die manier met iemand samen te werken). We hebben heel wat ‘trial en errors’ gehad met onze gezamenlijke werkdagen. Zo hebben we ervaren dat een te volle planning voor een zo’n werkdag geen goed idee is. Dit hebben we regelmatig gehad waardoor we de dag eindigden met een lege batterij en daarbij nog niet eens bevredigend de dag afsloten omdat we de lat te hoog hadden gelegd. Hierdoor hadden we allebei het gevoel niet genoeg te hebben gedaan en bleven met een hoofd vol chaos. 

Wat voor ons wel goed werkt op deze dagen: 

  • Expliciet of aan 1 project werken voor een klant of aan een expliciet onderwerp voor onszelf. De combinatie is voor ons te chaostisch! We zijn nog opzoek naar een goede manier hoe we dit toch kunnen combineren. Dit gaan we binnenkort proberen waar ik aan het einde van de blog meer over vertel. 
  • Een goede balans tussen werken en rust. We hebben binnen Jály een goede work/life balance altijd belangrijk gevonden. Daarom combineren we onze gezamenlijke werkdagen altijd met een wandeling en een lekkere lunch. 
  • Het werkt fijner om onze verwachtingen met elkaar afstemmen zodat we beiden op de hoogte zijn van wat we gedaan willen krijgen die dag en hier rekening mee kunnen houden.

3 In cafeetjes werken

Hier hebben we onderhand al veel ervaring in omdat dit eigenlijk al begon tijdens onze studie. Onze liefde voor cafeetjes begon vanuit gezellige afspraakjes waarin we de beste carrot cake zochten en altijd een lekkere havermelk cappuccino of Chai latte bestelde. De gezelligheid die wij tijdens onze ‘dates’ ervaren vinden wij heel belangrijk om in ons werkproces te integreren waardoor we ook regelmatig vanuit cafeetjes werken voor Jály. 

Wat voor ons goed werkt:

  • We combineren werken in een cafeetje graag met een goede lunch of koffie met iets lekkers zodat we altijd eerst even goed kunnen bijpraten en vervolgens lekker aan de slag kunnen. 
  • We kiezen graag cafeetjes uit die wat groter zijn zodat we op een rustige plek kunnen werken. Of een koffietentje waar je zelf je koffie moet afhalen zoals bij LEBKOV zodat je ongestoord aan de slag kan. 
  • Het werken in een cafeetje op het moment dat we samenwerken is anders als dat we alleen in een cafeetje werken. Als we samen afspreken om in een café te werken proberen we niet teveel op de planning te zetten en plannen we onze tijd uit zodat duidelijk is waaraan we gaan zitten en hoe lang. 
  • We combineren thuis werken en in een cafeetje werken graag zodat we afwisseling hebben en ieder dagdeel anders in kunnen delen. Thuis kan ik bijvoorbeeld voor wat geconcentreerder werk gebruiken terwijl ik het dagdeel waarin ik in een café ga zitten kan gebruiken om te brainstormen en mij door de omgeving te laten inspireren.

4 Co-Working spaces

Dit is iets wat we tot nu toe helaas niet veel gedaan hebben maar wat we komende maanden meer willen gaan doen! Tijdens een co-work dag met andere ondernemers gingen kwamen we in aanraking met De Stadstuin in Utrecht. Hoewel het super leuk is om met zoveel ondernemers samen te komen zagen we het ook voor ons dit meer te gaan integreren in onze eigen werkdagen. Jacki is weer in Nederland en daarom willen we dan gaan kijken om regelmatig in een co-work space te gaan werken. Het voordeel ten opzichte van de andere opties is dat je je meer in een business omgeving bevindt. Hoewel de gezelligheid van een cafeetje uitnodigend is, geeft een co-work ruimte meer vrijheid om te knallen met betere faciliteiten.

Conclusie

We merken dat het werken vanuit verschillende omgevingen er ook voor zorgt dat je de ruimtes in gaat zetten hoe ze je het beste dienen. Een cafeetje is voor ons ideaal voor een creatieve brainstorm maar minder ideaal om geconcentreerd samen in te werken. Voor ons is de afwisseling belangrijk omdat het ons inspireert en het maakt ons werk leuker! Je kunt het zelf zo goedkoop of duur maken als je wilt. Het goedkoopste zou zijn om alleen maar vanuit huis te werken – but where is the fun in that? De lunches en koffietjes die erbij komen zijn het ons meer dan waard als je het ook vergelijkt met de prijzen voor het huren van een werkplek. We zetten dus onze werkomgeving graag zo in dat het zorgt voor inspiratie en motivatie en we werkplezier blijven ervaren voor een goede work/life balance!