Focus in je werk

door | 14.03.21

We hebben met steeds meer afleidingen te maken in deze tijd. De uitdagingen om productief en gefocust te werk te gaan lijken zich met de jaren op te stapelen. Een tijd waarin we te maken hebben met Corona maakt het niet makkelijker. Je normale routine ligt omver en je moet thuiswerken – een omgeving die voor velen kan zorgen voor een minder productieve houding. De onzekerheid van deze tijd waarin  maakt het ook niet makkelijker om gefocust te werken.

 

De vorige blog ging over Werken na Corona waarin er een kijk op jouw routine wordt genomen. Dit is fijn als je nieuwe gewoontes die je tijdens het thuiswerken met Corona hebt opgedaan wilt implementeren in je dagelijkse nieuwe routine.

 

In deze blog neem ik je mee in de kunst van geconcentreerd (thuis) werken en laat ik je zien hoe jij er in deze overlade tijd toch nog voor kan zorgen dat je focus in je werkt houdt. Ik laat je een aantal trucs zien die voor mij hebben gewerkt om meer focus in mijn werk te creëren. Dit zijn niet alleen concrete tips maar ook blokkades waar je tegenaan kan lopen en hoe ik – en wellicht jij ook – hiermee om kan gaan.

 

 

De tips 

 

1. Focus en afleiding blokken 

Ik moest in het begin erg wennen aan mijn nieuwe manier van werken. Door de thuissfeer waarin ik terecht kwam gaf ik steeds meer toe aan de afleidingen om mij heen. Dit dwong mij anders te kijken naar hoe ik met mijn werkdag om moest gaan. Ik had meer behoefte aan een splitsing tussen focus en afleiding. Na een aantal weken stoeien en worstelen creëerde ik voor mezelf een variant op de pomodori techniek. Deze techniek houdt in dat je een wekker zet waarbij je 50 minuten aan de slag gaat met een taak om vervolgens 10 minuten pauze te nemen. Zo zorg je ervoor dat je went aan het feit dat je tijdens je werk geen afleiding hoeft te zoeken want die behoefte kun je kwijt in deze 10 minuten. Omdat ik voor mezelf 50 minuten aan focus te kort vond heb ik dit principe flexibel ingesteld. Ik kijk nu per taak hoeveel focus tijd ik nodig heb. Duurt een taak 3 uur dan splits ik het op in deeltaken en zorg ervoor dat ik een tijdsblok van 1,5 uur neem en volledig gefocust aan het werk ga. Dit breek ik met een pauze van 15 minuten. Wat ik in deze pauze doe is vaak verschillend. Ik luister naar de behoefte die ik op dat moment heb en speel daarop in. Dit kan afwijken van even op mijn telefoon zitten om Instagram te checken tot aan mijn mail bekijken of ik niks heb gemist (FOMO much? – hier kom ik later op terug). Of ik haal even een koffie en loop een rondje.

 

Doordat ik mijn dag dus opsplits in focus momenten en afleid momenten geef ik mezelf de vrijheid om naast mijn werk ook anderen dingen te doen. Wel zet ik hierbij duidelijke grenzen waardoor ik in mijn focus tijd geconcentreerde te werk kan gaan.

 

 

2. Koptelefoon en vliegtuigstand doen wonderen 

Tegenwoordig is haast iedereen wel bekend met de koptelefoon regel door het thuiswerken wegens Corona. Om mij daadwerkelijk te kunnen focussen in deze momenten kies ik er vaak voor om te werken met een koptelefoon, met een playlist van Spotify zoals ‘deep focus’. Dit stimuleert mijn hersenen om geen afleiding te zoeken waardoor ik mij beter kan concentreren. Hierbij vind ik het fijn om mijn telefoon in vliegtuigstand te zetten of de notificaties van Whatsapp, Instagram en eventuele andere apps uit te zetten. Vaak heb ik een offline lijst op Spotify zodat ik gewoon van de vliegtuigstand gebruik kan maken. Wat voor mij ook goed werkt is mijn telefoon – na het aanzetten van mijn Spotify playlist – buiten handbereik te leggen. Voor je het weet ben je aan het werk en ben je het bestaan van je telefoon überhaupt vergeten.

 

Als ik een keer merk dat ik toch geen zin heb in muziek dan is dat ook okay. Ik luister dan naar mijn behoefte, zet Spotify even on hold en leg mijn koptelefoon weg.

 

Bekijk hier de spotify playlist!

 

3. Forceren werkt averechts

Soms merk je dat het niet jouw dag is, je concentratie ver te zoeken is en de  bovengenoemde tips niet werken. Vaak laat ik dat soort dagen voor wat ze zijn. Ik laat de dag op zijn beloop gaan en probeer mezelf niet te forceren om gefocust te werken. Dat werkt naar mijn mening averechts waardoor je vervolgens een half uur lang dagdromend naar je scherm aan het staren bent. Er komt dan gewoon even niks zinnigs uit. Laat het los, probeer te doen wat je kan en pas wellicht je prioriteiten en deadlines even aan – als dit mogelijk is.

 

 

4. Uitstelgedrag trotseren 

Soms loop je tegen taken of momenten aan waarbij je merkt dat je het uitstelt of dat je iedere keer een klein deel van de taak uitvoert. Dit kan er bij mij vaak voor zorgen dat ik op kijk tegen mijn werkdag en geen focus in mijn workflow ervaar. Dit merkte ik met name in het begin van de Corona tijd. Door focus in mijn werk te brengen nam dit al een deel weg, echter bleef ik het hier en daar toch houden. Je loopt dan tegen een knagend gevoel aan – je weet dat een taak af moet maar je schuift het iedere keer verder van je af. Als ik merk dat ik hier last van heb dan haal ik even diep adem en kijk ik waarom ik het ontloop. In plaats van het weg te schuiven en er niet meer naar te kijken probeer ik het uitstelgedrag te trotseren en te zien voor wat het is. Bij mij is het vaak een vorm van faalangst of te hoge eisen stellen aan mezelf. Ik wil het gene wat ik in mijn hoofd heb tot uiting brengen maar de maatstaf die ik mezelf voorhoud komt niet altijd overeen met de realiteit.

 

Normaal zou ik naar een collega lopen en even vragen wat hij of zij zou doen – dit biedt voor mij perspectief om uit mijn tunnelvisie te komen en het geheel weer breder te bekijken. Echter maakt Corona en daarmee het thuiswerken het lastig om uit je cocon te stappen en kan je hier aardig in verzeild raken – sprekend uit ervaring. In dat soort situaties probeer ik dan toch even een collega te bellen of even een update te geven over mijn worsteling. Of aan het einde van de werkdag praat ik met iemand in mijn omgeving. Een gesprek kan je zoveel perspectief bieden waardoor je het uitstelgedrag ziet voor wat het is. Door de kern aan te pakken kan je vaak weer direct aan de slag met de taak en voelt het als een verlossing als je hem hebt afgerond. En dat allemaal omdat je gewoon even hebt stil gestaan en hebt geluisterd naar dat knagende gevoel.

 

Conclusie

Het is oké 

Ondanks dat deze blog gaat over focus krijgen in je werk wil ik een boodschap benadrukken die ik in deze tijd heel belangrijk vind. Het is oké. Er gebeurt veel in deze tijd. Alles wat normaal was is niet meer vanzelfsprekend. Je routine ligt omver, iedereen maakt zich druk over de economie en we dealen met iets waar we nog niet eerder mee te maken hebben gehad. Als je moeite hebt met focus en je concentreren dan is dat niet meer dan logisch. Het hoeft ook zeker niet je prioriteit te zijn dat je alles weer op de rit krijgt.

 

Heb je dit altijd al goed onder de knie gehad of leer je – net als ik – door Corona dit wat meer in je nieuwe manier van werken te brengen?

 

Heb je te maken met veel afleidingen of kan je hier juist al goed mee omgaan? Of worstel je juist met dit onderwerp en heb je wat aan deze tips gehad?

 

Door meer focus in mijn workflow te creëren, raakte ik ook meer tevreden over mijn werkdag en de taken die ik afwerk. Het helpt je in een tijd als deze stapje voor stapje te kijken hoe je aan de slag kunt. Voor mij bracht het rust in de chaos, stilte in het lawaai en het hielp me te kijken naar mijn eigen obstakels. Hoe breng jij focus in je werk in deze tijd?

 

Meer weten over werken in focus? Check dan ook eens deze links: