Dit heeft 1.5 jaar zonder Social Media mij opgeleverd

door | 14.03.21

Introductie

Het was November 2019, vlak voor kerst. Eén van de drukste periodes van het jaar en ik zat er he-le-maal doorheen. Op werk moest ik voor het einde van het jaar nog allemaal losse eindjes afronden, ik had nog geen kerstcadeau’s gescoord en al die mooie plaatjes van perfect versierde kerstbomen op Instagram hielpen mij ook niet echt met mijn mental state

Dat was het moment dat ik de knoop doorhakte en besloot om een social media detox te doen om op die manier minder stress te ervaren en meer tijd over te houden voor de dingen die mijn aandacht écht nodig hadden (want nee, dat waren dus niet die kerstbomen op insta).

In deze blogpost neem ik je mee in mijn social media detox en leg ik je uit waarom ik van plan was om twee maanden zonder Instagram, Facebook en LinkedIn te leven en waarom dit uiteindelijk uitgroeide tot anderhalf jaar zonder social media. Ik vertel je over hetgeen dat het mij heeft opgeleverd maar ook over dingen die ik juist moeilijker vond.

Dus, overweeg jij binnenkort een social media detox te doen en zoek je het laatste duwtje? Of ben je gewoon benieuwd naar de mooie en minder mooie kanten die zo’n detox kan hebben? Lees dan vooral even verder.

Waarom ik de social media detox wilde doen

Net als heel veel mensen om mij heen, heb ik altijd al met de gedachte gespeeld om een tijdje geen social media te gaan gebruiken maar nooit echt de stap gezet om het daadwerkelijk te doen. Wat mij tegenhield? Geen flauw idee! Misschien was het het welbekende “fomo” fenomeen (fear of missing out; oftewel: bang zijn om iets te missen). Maar toen ik op een avond in November 2019 dus helemaal gestrest op de bank plofte was ik ineens vastberaden om twee maanden zonder Instagram, LinkedIn en Facebook te leven. “Even een break”, dacht ik bij mezelf, “Tot na de kerstvakantie”. Mijn voornaamste redenen om hier eindelijk eens de knoop voor door te hakken waren:

 • Prestatiedruk verminderen
  Door leeftijdsgenoten op social media te volgen bleef ik altijd wel op de hoogte van de laatste mijlpalen die iemand had bereikt. Maar na de zoveelste promotie die ik op LinkedIn tegenkwam begon ik ineens aan mezelf en mijn carrière te twijfelen. Ik voelde een enorme druk om te presteren en daar wilde ik van af.

 • Minder vergelijken met anderen
  Dat is naar mijn mening wel het grootste nadeel van socials: Jezelf constant vergelijken met dat perfecte plaatje dat je op insta ziet. Jouw hele leven afwegen tegen de hoogtepunten van een ander. Zo vermoeiend, zeg!
  Door de detox hoopte ik om mijn focus minder op anderen te leggen en meer op mezelf. Ik wilde af van het onzekere gevoel dat ik door social media kreeg.

 • Tijd overhouden
  Ja die ken je wel, he? Als je ineens aan het einde van de week die pop-up op je iPhone krijgt die je vrolijk verteld dat je schermtijd deze week 25% meer was dan de week ervoor. En als je dan ook nog eens naar de statistieken kijkt en beseft dat je uren van de dag op je mobiel zit – dan schrik je wel even! De detox zou mij dus ook helpen om meer tijd aan andere – waardevollere – dingen te besteden.

 • Nieuwsgierigheid
  Tot slot was ik ook gewoon heel benieuwd naar de effecten die de detox op me zou hebben. Ik kon niet wachten om te zien wat er in mijn leven zou veranderen en zag het als een leuk zelf experiment. Plus het feit dat je niet je account hoeft te verwijderen, maar alleen de app even tijdelijk kan deïnstalleren maakte het wat makkelijker voor me om het daadwerkelijk ook te doen.

 

Mooie doelen, toch? Alleen waren ze voor mij helaas geen reden genoeg om ook mijn lievelings app Youtube tijdelijk te wissen. Als excuus hiervoor gebruikte ik altijd het argument dat andere mensen s’avonds gaan Netflixen en ik dan gewoon vlogs op Youtube kijk (terwijl ik stiekem wel beiden deed… – oeps). Maar omdat deze app voor mij écht een soort TV alternatief was, wilde ik de detox niet zonder leuke video’s doorbrengen en besloot ik dus om alleen Instagram, Facebook en LinkedIn te verwijderen.

Hoe het ging en hoe lang ik het heb gedaan

Vlak voordat ik op de delete-knop van de social media apps klikte, nam ik me voor om dit twee maanden lang vol te houden. Ik hoopte op die manier een wat rustigere kerst-periode te hebben en vol met energie het nieuwe jaar te kunnen starten. 

Nadat mijn enthousiasme over dit zelf experiment was afgezwakt volgden wel een paar pittige weken. De eerste maand van mijn detox betrapte ik mij dagelijks erop, dat ik mijn mobiel wilde pakken alleen maar om dan erachter te komen dat ik natuurlijk geen socials had om in de bus of s’avonds op de bank doorheen te scrollen. De tijd die het mij opleverde bracht ik toen door op random apps als Meetup of Buienradar (ik heb nog nooit zo vaak in mijn leven het weer gecheckt) waardoor mijn schermtijd niet eens daalde. Nadat ik er wel enigszins aan gewend raakte begon het langzaam wat beter te worden. Ik merkte minder vaak de behoefte om op mijn mobiel te kijken, pakte wat vaker een boek erbij en vroeg zelfs mijn vriend om óók af en toe zijn mobiel op zij te leggen. Toen het eenmaal januari was, voelde het als het nieuwe normaal voor mij om niet meer door Instagram, Facebook en LinkedIn heen te bladeren. Omdat ik helemaal okay was met deze nieuwe relatie die ik had met mijn mobiel, voelde ik niet de drang om de apps weer te installeren. Ik besloot om dit uit te stellen totdat ik er écht behoefte naar kreeg.

 

Die behoefte kwam ongeveer een half jaar later, in de zomer van 2020. Ik miste toen de inspiratie en input die social media je bieden en wilde me vanwege de pandemie weer wat meer betrokken voelen bij de rest van de wereld. Daarom besloot ik om Instagram weer te downloaden. Ik logde in mijn account in en kon praktisch verder gaan waar ik was gebleven. De app zoog mij gelijk in een heel diepe rabbit hole en voor ik het wist zat ik de hele middag alleen maar door de feeds van alle influencers te scrollen. De volgende dag gebeurde precies hetzelfde, net zoals de dag erop. Aan het einde van de week merkte ik alweer de eerste effecten die Instagram op me had: Ik voelde me moe door de hoge schermtijd, werd onzeker over mijn lijf en carrière en was mij continu aan het vergelijken met anderen. Dat was totaal niet wat ik had gehoopt! Daarom twijfelde ik niet lang voordat ik de app een tweede keer ging verwijderen. Ik wilde af van dat negatieve gevoel dat ik erdoor kreeg en de druk die ik ervaarde. 

Inmiddels zijn wij weer wat maanden verder en is het 2021. Alhoewel ik tegenwoordig prima zonder de apps kan leven, ben ik mij door de 1.5 jaar zonder ze ook wel bewust geworden van de positieve kanten. Ik begin steeds vaker de inspiratie te missen die je kan krijgen door een uurtje op Instagram te verdwalen, of het op de hoogte blijven van je favoriete ondernemers via LinkedIn. Want laten we eerlijk zijn: Een leven zonder social media is meer dan prima te doen maar je mist wel wat (digitale) connecties.

Daarom heb ik mezelf voorgenomen om vanaf nu weer social media te gaan gebruiken. Ik wil namelijk op onderzoek uit om te kijken hoe ikzelf deze apps kan inzetten om mij juist positiever te voelen. Hoe ik weer energie en vreugde kan krijgen door de verbinding met anderen online. En hoe ikzelf socials in kan zetten om mooie content te creëren. 

Wél heb ik mezelf voorgenomen om bewuster om te gaan in mijn gebruik van deze apps. Zo wil ik b.v. mijn schermtijd beperken, alsnog regelmatig offline-dagen inlassen en alleen maar mensen volgen die content maken waarvan ik vrolijk wordt (doeeeii über-perfecte modellen in bikini’s). Met dit in mijn achterhoofd hoop ik een geheel nieuwe relatie met social media op te kunnen bouwen die mij helpt om te groeien i.p.v. mij laat twijfelen aan mezelf. Ik ben super benieuwd hoe ik het zal ervaren en houd je op de hoogte! 🙂

 

 

Wat het mij heeft opgeleverd

Anderhalf jaar zonder Instagram, Facebook en LinkedIn heeft zijn goede en minder goede kanten. Waar je op sommige dagen heerlijk geniet van de rust en stilte op je mobiel, kan je daar op andere dagen – waarop je even geëntertaind wil worden of inspiratie op wil doen – wel van balen. De meest belangrijke voor- en nadelen die ik heb ervaren zijn:

 

Minder positieve kanten

 • Even wennen
  Zo’n leven zonder socials is in het begin écht even wennen. Je kan je zomaar erop betrappen, dat je de tijd die erdoor bespaard doorbrengt op andere apps, waardoor je schermtijd hetzelfde blijft. Dus ja, het is even doorbijten maar uiteindelijk kom je de dag wel prima door je mobiel heen en voel je je daar echt top over! Trust me 🙂

 • Je mist inspiratie
  Als je Instagram, Facebook en LinkedIn net als ik vooral voor inspiratie gebruikt, dan kan je het wel zwaar vinden om die inspiratie ineens ergens anders te moeten zoeken. Dit was voor mij wel het grootste nadeel aan de detox. Ik moest echt actief op zoek naar leuke, creatieve input van anderen en die is tegenwoordig buiten social media wel lastig te vinden.

 • Rustig leventje
  Niet alleen maar je mobiel gebruik wordt rustiger; ook je hele leven. Het is namelijk moeilijker om op de hoogte van leuke events en meetups te blijven, dus mis je vaak de kans om je daarvoor aan te melden. (maar ja, een rustiger leven is in het algemeen natuurlijk ook weer iets positiefs #slowliving)

 • Outsider
  Wanneer je vriendinnen de zoveelste instagram-post in de groeps-app delen en het hebben over de laatste dingen van jullie favoriete vlogger – dan kan je niet altijd meer mee praten. Omdat je aandacht dus minder bij anderen ligt ben je ook minder goed op de hoogte van hun leven. Soms ben je daardoor dus die outsider, die zich net een 80 jarig omaatje voelt aan wie de rest uit moet leggen wat het laatste nieuws op socials is.

 

Positieve kanten

 • Zelfverzekerdheid
  Doordat ik minder naar anderen keek kon ik mij ook minder vergelijken met de mensen om mij heen. Mijn aandacht richtte ik wat meer op mijzelf waardoor ik mij zelfzekerder voelde.

 • Minder druk
  Omdat ik dus minder naar anderen keek voelde ik ook minder druk op mezelf. Ik hoefde niet meer te presteren om een leuk LinkedIn post te kunnen uploaden en legde juist de focus op de dingen die mij intrinsiek motiveerden.

 • Rust
  Jaaaa, ook al was het in het begin even struggelen om die schermtijd omlaag te krijgen, is het uiteindelijk wel gelukt. Ik heb aardig wat tijd over gehouden aan de detox en kon wat meer rust nemen.

 • Bewustzijn
  Dit is misschien wel mijn belangrijkste learning. In het Duits heb je het spreekwoord “Selbsterkenntnis ist der erste Schritt zur Besserung” (Bewustzijn is de eerste stap naar verbetering) en daar sta ik 120% achter. Nu ik namelijk heb ervaren welk effect socials op mij hebben, kan ik daar ook bewust mee omgaan. 

Hoe ik vanaf nu om wil gaan met Social Media

Doordat ik deze effecten bij mijzelf heb gemerkt, heb ik het gevoel vanaf nu bewuster met social media om te kunnen gaan. Ik heb inmiddels gezien welke negatieve gevolgen het op me kan hebben waardoor ik mijn relatie met deze app nu zo in kan richten, dat ik deze gevolgen kan proberen te voorkomen. Ik heb mezelf b.v. voorgenomen om alleen nog maar mensen te volgen die mij écht blij maken met hun content en bij mijn eigen waarden passen. Er zijn zoveel leuke content creators op het gebied van UX, mindfulness, slow living, duurzaamheid etc. Kan niet wachten om te zien wat deze mensen allemaal voor moois online hebben staan!

De tijd die eraan besteed om die mensen te volgen wil ik wel beperken. Dus dat wordt geen urenlang scrollen op LinkedIn meer, maar een max van 1-2 uur op een dag. Misschien dat ik de social media zelfs niet eens installeer op mijn mobiel, maar ze er alleen bij pak als ik achter mijn laptop zit. Hoe dan ook, wil ik nog steeds regelmatig offline-dagen inplannen, waarop ik mijn mobiel even helemaal opzij leg om zo mijn aandacht en energie weer op mezelf te kunnen richten.

De grootste verandering voor mij wordt wel deze: In het kader van ons merk “Jály” wil ik samen met Emmely social media inzetten om zelf content te maken waar anderen blij van worden. Voorheen gebruikte ik de apps vooral om te “ontvangen” maar nu kruip ik eens in de rol van de “zender”. Hierdoor hoop ik vooral de positieve kanten van socials in te kunnen zetten.

 

Zou ik het aanraden?

Dus ondanks dat social media heel grote negatieve effecten op ons kan hebben, heeft ook zijn positieve kanten. Tóch zou ik echt iedereen aanraden om ook een keer een tijdje zonder te doen. Dat hoeft niet eens zo lang te zijn als die 1.5 jaar, maar kan ook een week of een maand lang duren. Als je nu denkt “Woaa never nooooit!” dan wil ik je uitdagen wel een keertje een offline-dag uit te proberen. Leg b.v. op een rustige zondag even je mobiel opzij (of beter nog: zet hem uit) en probeer van al die mooie fysieke dingen om je heen te genieten. Doe een wandeling en bestel een coffee to go zonder er eerst een insta-foto van te maken; ga eens op een bank zitten en naar de vogels luisteren i.p.v. met je airpods door het park heen lopen; en neem de tijd om s’avonds lekker rustig te eten en daarna het boekje te lezen dat al maanden in de kast op je zit te wachten. It’s worth it! 🙂

 

 

Conclusie

Duuuus: Even geen social media gebruiken kan voor- en nadelen hebben. Ikzelf ben écht écht écht ervan overtuigd dat de voordelen zwaarder wegen en het de moeite waard is om eens een detox te proberen. Het kan zo veel voor je mentale gezondheid en zelfbeeld doen – en dat gun ik iedereen!

Wél heb ik gemerkt dat nooit meer socials gebruiken niet voor iedereen is weggelegd, vooral als je het b.v. voor je werk of de meeste van je sociale contacten gebruikt. Maar kleine stappen zoals een middagje of hele dag offline zijn – dat kan iedereen wel! 

Wil je tóch voor een detox gaan en voelt het nu nog als een grote drempel? Besef je dan dat je jouw accounts helemaal niet permanent hoeft te verwijderen. Verwijder gewoon de app en als je erachter komt dat je echt niet zonder kan, download je hem weer en ga je verder waar je was gebleven. Simple as that!